Geplaatst op: 04-06-2018
3 yoghurthacks om een feestje van je ontbijt te maken

3 yoghurthacks om een feestje van je ontbijt te maken

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de ochtend, zegt men. En een goed begin is het halve werk, dat zeggen ze ook. Met andere woorden: alle tekenen wijzen erop dat je maar beter goed kan ontbijten als je je dag tot een daverend succes wil maken. Daarom hebben we een paar tips voor je verzameld waarmee je gegarandeerd een vliegende start aan je ochtend geeft. Komt-ie.

1. Begin je dag met yoghurt  
Tijd voor een belangrijk bericht: eet yoghurt. Yoghurt is goed voor je. Het bevat dezelfde gezonde voedingsstoffen als melk (logisch, want het is namelijk gemaakt van melk), maar doordat het gefermenteerd is, kan je lichaam het veel makkelijker verteren. Ook bevat het probiotica, gunstige bacteriën die de huishouding in je lichaam op orde houden. Het ​Voedingscentrum adviseert​ dan ook om (vooral magere en halfvolle) yoghurt in je eetgewoonte op te nemen. Komt mooi uit, want het is ook nog eens hartstikke lekker! Bovendien krijg je van ons het eerste pak Optimel yoghurt om gratis uit te proberen.

2. Upgrade je yoghurt

Als je dan toch bezig bent met yoghurt eten, kun je daar net zo goed een feestje van maken. De makkelijkste manier is om gewoon een handvol van je favoriete fruit in je kom met yoghurt te kieperen en aan te vallen. Als je daar nog wat gezonde crunch aan wil toevoegen, kan je bijvoorbeeld denken aan een handjevol noten of zonnebloempitten.

Of als je écht helemaal wil uitpakken en niet vies bent van een beetje werk op de vroege ochtend, kun je ook het volgende doen. Verhit een scheutje (twee eetlepels ongeveer) balsamicoazijn in een pan tot het gehalveerd is in volume. Snij een handvol aardbeien in plakjes, en doe het bij de ingedikte balsamico. Kook het een minuutje mee en giet het geheel op een bord om het af laten koelen. Schep het dan samen met een handvol fijngehakte amandelen door een kom yoghurt en waan je even in de balsamicoaardbeienhemel.

3. Maak je eigen granola voor in je yoghurt
Nog een simpele en overheerlijke bonus in je yoghurt is zelfgemaakte granola. Maak in het weekend een grote batch, bewaar het in een afsluitbare plastic doos en je hebt een goedkoop heerlijk en supermakkelijk ontbijt voor een week. Dit is wat je ongeveer nodig hebt:

  • 200g havervlokken
  • 100g ongezouten noten (bijvoorbeeld een mengsel van hazelnoten en amandelen)
  • 50g zaden en pitjes (bijvoorbeeld zonnebloempitten en lijnzaad)
  • 1 eetlepel kaneel
  • 4 eetlepels honing of ahornsiroop
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Kieper alles in een kom, roer het goed door en stort het op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak het geheel zo’n 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Schep het in die tijd een paar keer om, om te zorgen dat het mooi gelijkmatig bruin wordt. Het is klaar als het mooi goudbruin is, je hele huis ruikt naar heerlijkheid en je je niet meer kunt bedwingen om aan te vallen. 

Het mooiste is om een beetje met het recept te experimenteren. Probeer verschillende noten en zaden uit, balanceer de hoeveelheid kaneel en honing naar je eigen smaak, en voeg na het bakken rozijnen, gedroogd fruit of snippers chocola toe. Jij bent de baas van het feestje. En als je ochtend al een feestje is, kan de rest van je dag al helemaal niet meer stuk.

Zin gekregen in lekkere yoghurt? Wij hebben het recept van onze Optimel yoghurtproducten verbeterd, waardoor je ochtend nu nóg lekkerder kan maken. En je krijgt de eerste van ons. Kijk op de actiepagina voor die gratis yoghurt!