Geplaatst op: 09-05-2018
Bizarre weetjes over eten: deze onverwachte aanpassing aan je eettafel maakt je eten lekkerder

Bizarre weetjes over eten: deze onverwachte aanpassing aan je eettafel maakt je eten lekkerder

Je kent het gevoel vast wel. Op vakantie proefde je onder de druivenranken in Frankrijk de meest verrukkelijke wijn die je ooit geproefd hebt. Die moet mee naar huis, dacht je toen. Maar aan de eettafel in Nederland blijkt hij ineens naar bordkarton te smaken. 

Smaak heeft blijkbaar met meer te maken dan wat er in je mond gebeurt. Er zijn namelijk oneindig veel dingen die invloed hebben op hoe iets smaakt. Misschien is dit wel een van de gekste: zwaar bestek maakt je eten lekkerder. 

Dat ​ontdekten​ onderzoekers aan de Universiteit van Oxford. In 2015 voerden zij een experiment​ uit op een internationale conferentie, waar de 134 bezoekers in een Grand Hotel in Edinburgh een uitgebreid diner voorgezet kregen. Bij het hoofdgerecht, een gegrilde forel met aardappelpuree en spinazie, kreeg de helft van de bezoekers fancy zware messen en vorken, terwijl de andere helft het moest doen met goedkoop, lichtgewicht schoolkantinebestek.

Wat bleek? Toen achteraf een enquête werd afgenomen, vonden de mensen die het zware bestek kregen hun forel significant lekkerder dan degenen die met het lichte bestek aten. Ook vonden ze dat het mooier was opgediend, terwijl de onderzoekers juist met veel zorg alle borden precies hetzelfde hadden opgemaakt.

Eén van de mogelijke redenen is dat zwaarder bestek ervoor zorgt dat je meer je aandacht op het eten richt, vermoeden de onderzoekers. De volgende keer dat je iemand probeert te imponeren met lekker eten, kun je dus het beste maar zwaardere lepels kopen...