Wat is Skyr?

Geschiedenis

Ruim 1000 jaar geleden namen de Vikingen Skyr vanuit Noorwegen mee naar IJsland. Sindsdien omarmen de IJslanders Skyr. De laatste tijd maakt Skyr ook zijn opmars in andere Europese landen.

Traditioneel is Skyr een bijproduct van wat IJslanders maakten: whey (wei). Vanwege een tekort aan zout gebruikten IJslandse huisvrouwen whey voor het conserveren van vlees en vis. Tijdens het maken van whey bleef er een substantie over en dit noemden ze Skyr.

Toen rond 1920/1930 de zuivelindustrie startte met de productie van Skyr, nodigden zij huisvrouwen uit om wetenschappers uit te leggen hoe ze Skyr maken. Daardoor komt de huidige IJslandse Skyr grotendeels overeen met de oorspronkelijke Skyr.

De goede eigenschappen van Skyr

Skyr is een zuivelproduct op basis van melk gecombineerd met unieke yoghurtculturen en stremsel. Het heeft een romige en dikke textuur. Skyr bevat veel eiwitten, is voedend en laag in vet. Daarnaast is Skyr rijk aan calcium en andere voedingsstoffen. Dit maakt Skyr een product dat je op veel momenten kan eten, bijvoorbeeld tijdens het ontbijt om je dag goed te beginnen, of na het sporten vanwege de eiwitten die goed zijn voor het opbouwen, onderhouden en herstellen van de spieren. Skyr kan je ook goed mengen met een andere yoghurt, vers fruit of noten voor een spannende smaakcombinatie.

We zijn heel benieuwd of jij Skyr al eens hebt geprobeerd
en wat je er van vond. Laat het ons weten!