Optimel en duurzaamheid

Optimel is 'On the way to Planet Proof'! 

Alle verse Optimel producten, voldoen aan de strenge normen van het onafhankelijke ‘On the way to PlanetProof’- Keurmerk! Dit keurmerk, van stichting Miljeukeur is een hele mooie bevestiging van de toewijding van onze boeren aan duurzaamheid, waar Natuur, Klimaat en Dierenwelzijn centraal staan. 

Het ‘On the way to PlanetProof’- keurmerk is niet zomaar een logo op al onze verpakkingen; het is het resultaat van het voldoen van FrieslandCampina melkveehouders aan meer dan 100 strikte eisen. Wij omarmen hiermee een integrale aanpak op het gebied van duurzaamheid op de boerderij, waardoor lekkere en gezonde producten gemaakt kunnen worden in balans met het welzijn van de koeien, de natuur en het klimaat. Het keurmerk is niet voor niets door Milieu Centraal bestembeld als ‘topkeurmerk’ door MilieuCentraal.

Stichting Miljeukeur streeft voortdurend naar verbetering en innovatie. Zo worden periodiek de normen verder aangescherpt waardoor onze boeren continue blijven verbeteren. Kortom, kiezen voor Optimel is niet alleen een hele gezonde keuze voor jou, maar ook een bewuste keuze voor onze planeet. Dat voelt goed, en smaakt lekker! 

Meer informatie is hier te vinden.

Boerenstroom

Onze boeren besteden veel aandacht aan het klimaat om de uitstoot van broeikasgassen op hun boerderij te verminderen. Ze wekken duurzame energie op door middel van zonnepanelen, windmolens of biomassa: boerenstroom. Er liggen ruim 530.000 zonnepanelen verspreid over staldaken van meer dan 3.000 FrieslandCampina boeren! Sinds 1 januari 2021 wordt het stroomverbruik voor de productie van alle Nederlandse Optimel producten gedekt met groene stroom van onze eigen Nederlandse boeren. 

Duurzame verpakkingen 

We streven ernaar onze verpakkingen steeds duurzamer te maken. Daarom gebruiken we steeds minder verpakkingsmateriaal en het materiaal dat we gebruiken, wordt steeds verder verduurzaamd.

Recycling van drankenkartons

Onze drankenkartons zijn recyclebaar. In Nederland kunnen gemeenten gebruikte verpakkingen apart inzamelen om te worden gerecycled. Hoe er wordt ingezameld, verschilt per gemeente. Kijk op de website van uw gemeente hoe verpakkingen in uw gemeente worden ingezameld.

FSC

Onze pakken bestaan voor het overgrote deel uit karton. Dit karton wordt gemaakt van FSC gecertificeerd karton. Het FSC keurmerk geeft de zekerheid dat het hout, dat als grondstof voor het papier wordt gebruikt, afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. FSC (Forest Stewardship Council) is wereldwijd dé organisatie die zich inzet voor verantwoord beheer van bossen, zodat economische, ecologische en sociale belangen in balans zijn.

Meer informatie over FSC is hier te vinden.

Hernieuwbaar plastic

Onze drankenkartons hebben een plastic sluiting en een dun plastic laagje dat het pak vloeistofdicht maakt. Voor de hoeveelheid plastic die we voor onze pakken nodig hebben, wordt hernieuwbaar plastic ingekocht, dat is gemaakt van biomassa in plaats van fossiele grondstof (olie). Hiermee stimuleren wij de duurzame productie van hernieuwbaar plastic.

1, 2, 3, 4.. rietje van papier!

Begin 2020 is Optimel begonnen met het vervangen van plastic rietjes door papieren rietjes. De nieuwe rietjes zijn recyclebaar, gemaakt van FSC gecertificeerd papier en ze bevatten geen gluten of andere allergenen. Om het papieren rietje zo goed mogelijk te recyclen, kun je het papieren rietje terug in het pakje duwen als deze leeg is.

Zo besparen wij samen met Campina, Chocomel en Fristi jaarlijks meer dan 100 miljoen plastic rietjes. Dat is ruim 23.000 kilometer en 57.000 kilo aan plastic rietjes!

Weer een mooie nieuwe stap op weg naar minder plastic.