Optimel en duurzaamheid

Optimel is 'On the way to Planet Proof'! 

Wij zijn trots! Optimel is verkrijgbaar onder het ‘On the way to Planet Proof’-keurmerk. Dit is een keurmerk van Stichting Milieukeur dat extra eisen stelt op het gebied van duurzaamheid, en richt zich specifiek op de thema’s dierenwelzijn, natuur en klimaat. 

Je herkent het aan het Logo On the way to Planet Proof op de verpakkingen.

Meer informatie is hier te vinden.

Boerenstroom

Onze boeren besteden veel aandacht aan het klimaat om de uitstoot van broeikasgassen op hun boerderij te verminderen. Ze wekken duurzame energie op door middel van zonnepanelen, windmolens of biomassa: boerenstroom. Er liggen ruim 530.000 zonnepanelen verspreid over staldaken van meer dan 3.000 FrieslandCampina boeren! Sinds 1 januari 2021 wordt het stroomverbruik voor de productie van alle Nederlandse Optimel producten gedekt met groene stroom van onze eigen Nederlandse boeren. 

Duurzame verpakkingen 

We streven ernaar onze verpakkingen steeds duurzamer te maken. Daarom gebruiken we steeds minder verpakkingsmateriaal en het materiaal dat we gebruiken, wordt steeds verder verduurzaamd.

Recycling van drankenkartons

Onze drankenkartons zijn recyclebaar. In Nederland kunnen gemeenten gebruikte verpakkingen apart inzamelen om te worden gerecycled. Hoe er wordt ingezameld, verschilt per gemeente. Kijk op de website van uw gemeente hoe verpakkingen in uw gemeente worden ingezameld.

FSC

Onze pakken bestaan voor het overgrote deel uit karton. Dit karton wordt gemaakt van FSC gecertificeerd karton. Het FSC keurmerk geeft de zekerheid dat het hout, dat als grondstof voor het papier wordt gebruikt, afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. FSC (Forest Stewardship Council) is wereldwijd dé organisatie die zich inzet voor verantwoord beheer van bossen, zodat economische, ecologische en sociale belangen in balans zijn.

Meer informatie over FSC is hier te vinden.

Hernieuwbaar plastic

Onze drankenkartons hebben een plastic sluiting en een dun plastic laagje dat het pak vloeistofdicht maakt. Voor de hoeveelheid plastic die we voor onze pakken nodig hebben, wordt hernieuwbaar plastic ingekocht, dat is gemaakt van biomassa in plaats van fossiele grondstof (olie). Hiermee stimuleren wij de duurzame productie van hernieuwbaar plastic.

1, 2, 3, 4.. rietje van papier!

Begin 2020 is Optimel begonnen met het vervangen van plastic rietjes door papieren rietjes. De nieuwe rietjes zijn recyclebaar, gemaakt van FSC gecertificeerd papier en ze bevatten geen gluten of andere allergenen. Om het papieren rietje zo goed mogelijk te recyclen, kun je het papieren rietje terug in het pakje duwen als deze leeg is.

Zo besparen wij samen met Campina, Chocomel en Fristi jaarlijks meer dan 100 miljoen plastic rietjes. Dat is ruim 23.000 kilometer en 57.000 kilo aan plastic rietjes!

Weer een mooie nieuwe stap op weg naar minder plastic.